Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A lovaglás alapjai

 Lépés:

Lépésben úgy ülünk, ahogy álló helyzetben, miközben követjük a ló mozgását. Kezünk minden egyes lépésnél a ló szájának irányába mozdul, követve a ló nyakának előreirányuló mozgását. A ló nyakának szabad mozgását nem szabad akadályozni, hiszen négylábú társunk annak segítségével egyensúlyoz, ezért szüksége van a szabad nyakmozgásra az elengedett állapotban lévő munkához is.

      

 

Ügetés:

A ló ügetését a lovas három különböző módon is követheti: tanügetésben, könnyűügetésben, illetve kétpontos könnyített ülésben is. A tanügetés során a lovas folyamatosan ül a nyeregben. Csípője, lábszárai és teljes ülése laza, de nem ernyedt. A lovas hagyja, hogy a ló ?felvegye a hátára? és hordozza őt. A lovas keze ilyenkor is finoman követi a ló nyakának mozgását. Könnyűügetésben az ügetés minden második ütemére kiemelkedik a lovas a nyeregből. Az emelkedés nem felfelé, hanem előre-felfelé, a ló mozgásának irányát követve történik. Az azonban, hogy mikor emelkedünk ki a nyeregből, és mikor ülünk vissza nem mindegy. Amikor a ló a külső első lábával lép, vagyis azt emeli, akkor kell emelkedni, mert ha rossz lábon ügetsz, az a lónak kényelmetlen, és ronda látványt nyújt. A visszaüléskor ügyelj rá, hogy finoman ülj bele a nyeregbe, és ne belehuppanj, mert akkor megnyomod a ló veséjét, ami neki nagy fájdalmakkal jár, és sokkal kisebb lendülettel fog ügetni, mint az te elvárnád. A lovas teste az emelkedéskor is függőleges marad. A lovas könyökének a szöge minden kiemelkedéskor változik: így tartható fenn változatlanul a nyugodt kapcsolat a ló szájával. A lovas lába térdtől lefelé nem mozog. A lábszár továbbra is nyugodtan pihen a ló oldalán. Kétpontos, könnyített ülésben a lovas folyamatosan áll a nyeregben. Súlypontja ilyenkor a nyereg felett helyezkedik el. A lábszárak változatlanul a ló oldalán nyugodnak, ügyelve rá, hogy ne csússzanak hátrébb, míg a comb a ló mozgását követve, enyhén rugózik az ügetés ütemére. A lovas felsőteste ilyenkor előrébb kerül, mint tanügetésben. A kéz továbbra is a testtől függetlenül, puhán követi a ló mozgását.

 

 

 

 

 

 

Vágta:

Vágtában lovagolhatunk könnyített ülésben, vagy ülhetünk folyamatosan a nyeregben. Bárhogy is vágtázunk, a külső lábunk nem marad a hevedernél, hanem az alaphelyzethez képest körülbelül 10 centiméterrel hátrébb nyugszik a ló oldalán. A könnyített ülés vágtában ezt leszámítva igen hasonlít a kétpontos könnyített ügetéshez. Amennyiben folyamatosan ülünk a nyeregben, arra kell ügyelnünk, hogy ülésünk és kezünk kövesse a ló vágtaugrásait. Ha ülünk a nyeregben, derekunkat engedjük el, máskülönben kipattogunk a nyeregből, és ez feltörheti a lovat.