Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Híres galopplovak

Secretariat 


secretariat_at_stud.jpgsecretariat.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Név: Big Red (Nagy Vörös) a versenyneve Secretariat volt.
Szül. idő: 1970 márc. 30
Halála: 1989 okt. 4
Apja: Bold Ruler
Neme: Csődőr
Szül. hely: Egyesült Államok
Tulajdonos: Christopher Chenery, Penny Chenery
Fajta: angol telivér

A Belmont Parkban, New York-ban rendezett Belmont Stakes a leghosszabb a Hármas Korona versenyek közül, másfél mérföldet kell lefutniuk a hároméves paripáknak. 

Hossza miatt és amiatt, hogy ez a Hármas Korona utolsó ága, a "Champion-ok tesztjének" is nevezik a futamot. A legtöbb hároméves ugyanis nincs hozzászokva ekkora távhoz, és a tapasztalat vagy az állóképesség hiánya miatt nem tudják ilyen hosszú távon fenntartani a nyerő sebességet. Egy olyan hosszú versenyen, mint a Belmont a ló pozicionálása és a pontos időzítés létfontosságú.

A futam sebességrekordját Secretariat állította fel 1973-ban, 2:24:00 perc alatt teljesítette a távot. Szintén ehhez a győzelemhez kapcsolódik a legnagyobb távolság az első két befutó között, Secretariat 31 testhosszal nyert.Ruffian


ruffian1.jpg

 

 Név: Ruffian
Szül. idő: 1972
Halála: 1975
Tulajdnos: Stuart Janney, Barbara Janney és Frank Y. Whiteley
Neme: Kanca
Fajta: angol telivér 
 
Ruffian élete 10 versenyén végig veretlen maradt, bár voltak gyengélkedő pillanatai is. Élete első futását 15 hosszos előnnyel nyerte, és a többi első helyét is 8 hossz átlagos előnnyel szerezte meg. 
Ruffian életének utolsó futása egy összehasonlító futam volt az akkori Kentucky Derby győztesével, Foolish Pleasure-el, (Korai Öröm) akinek nagyapja szintén Bold Ruler volt, tehát tulajdonképpen rokonnak számított a két ló. A verseny 1975. július 6-án zajlott le. A lovak beálltak és megszólalt az indító csengő és Ruffian vállát súlyosan megsebesítette a kivágódó ajtó. De a kanca a hihetetlen fájdalom ellenére mégis elindult, s az első 400 méteren fej-fej mellett futott a ménnel. A következő 200 méteren azonban eltörte a jobb elülső lábát, így már muszáj volt megállnia. 50000 ottani, és 18 millió televízió előtti ember nézte végig ahogy Ruffian a végsőkig küzd a győzelemért. Amint a zsokéja észrevette, hogy valami baj van, azonnal leugrott a kanca hátáról. A helyszínről azonnal egy állatkórházba szállították. 4 orvos és egy ortopéd sebész 3 órás operációja sikeresnek bizonyult, de mikor a kanca ébredezett, lábaival ismét kapálódzni kezdett a padlón. A merevítők és a nehéz gipsz darabokra törte a ló másik lábát is, és az orvosok úgy gondolták, hogy két lábára kiható helyreállító műtétsorozatot már nem élne túl, ezért A Kancák Királynőjét a Nemek versenyét követő, napon elaltatták. A ló nem volt több 3 évesnél. A kancát a Belmont Parkban, a célvonal felé nézve temették el.

 
Kincsem
 

kincsem.jpg

 
Név: Kincsem 
Szül. idő: 1874 márc. 17
Halála: 1887 márc. 17 
Neme: Kanca
Tulajdonos: gróf Blaskovich Ernő 
Győzelmei: 54 versenyből 54 győzelem
Apja: Cambuscan
 
 
Kincsem karrierje kétéves korában, 1876-ban kezdődött. Akkor még nem sejtették, hogy már a neve is telitalálat, hiszen valóban kincset ért tulajdonosának, sőt az egész nemzetnek is. Legkedvesebb társa egy fekete-fehér nőstény macska (Csalogány) volt, amely nélkül Kincsem egyetlen versenyére sem volt hajlandó elindulni. Élete során vonaton beutazta fél Európát. Négyévesen Bécsben kezdte a versenyszezont. Ötévesen tizenkétszer állt starthoz, többek között Berlinben, Frankfurtban és sokadszorra Baden-Badenben. Kincsemet hatévesen is futtatni szerették volna, de a felkészülések során kiderült, hogy lábai nem egészségesek, ízületei elkoptak. Új korszak kezdődött a számára: ezúttal tenyészkancaként bizonyíthatott. Kincsem első ivadéka, Budagyöngye 1882-ben jött világra. Ez a kanca is később sok győzelmet tudhatott a magáénak. Utolsó ellése után Kincsem egészsége meggyengült, gyomor és bélgörcsök kínozták. Tizenharmadik születésnapján egy súlyos kólikaroham következtében múlt ki a magyarok legendás telivérje. Élete során, két- és ötéves kora között, négy teljes szezonon keresztül 54 versenyen indult és Európa legjobbjait verve mindig győzött, ezzel a telivértenyésztés történetének legendás alakjává vált. Teljesítményét soha egyetlen versenyló sem tudta elérni, ezzel az egész magyar versenylótenyésztésnek szerzett világhírnevet.
 
 
 
Imperiál
imperial02.jpg
 
Név: Imperiál
Szül. idő: 1960 febr. 14
Halála: 1989
Neme: Csödőr
Fajta: Angol telivér
Tulajdonos: Rádoki József
Győzelmek: 25 futam, 20 győzelem, 2 második hely
 
 
Az aranyszőrű pej csődört már fiatalon félreismerték. A szakértők rossz véleményeket írtak róla, mivel nem volt "tipikus" telivér. A nagy termetű csókaszemű mén első ránézésre nem ígért sokat: homlokától a szájáig széles hókával díszített sárga szőre, élénksége és kesely lábai nem jellemzők a jó telivérekre. A hippológusok szerint az ilyen jegyekkel rendelkező lovak "puhák", sérülékenyek, nem szeretnek küzdeni, versenyző képességük sem jó. Imperiál egy fiatal trénerhez, Aperianov Zakariáshoz került, az ő keze alatt futotta be fantasztikus pályafutását. Már az első versenyeken rácáfolt a kinézetét illető babonára. 3 versenyévadban nem akadt ellenfele a versenypályán, Magyarországon veretlen maradt. 26-szor startolt, 21-szer nyert. 3 évesen 2 derbyt nyert magyar pályarekorddal, majd Baden-Badenben 12 lovas nemzetközi mezőnyben az egész német élgárdát, francia és olasz lovakat leelőzve 1 hosszal kapott ki egy későn érő, 5 éves angol telivértől. 4 évesen már európai hírességként ünnepelték országszerte. 5 évesen már nem versenyzett, lábai kifáradtak és meggyengültek. Csaknem negyedszázadot töltött a Dióspusztai, majd a bakonyi Kerteskői Ménesben tenyészménként. 531 utódja közül 348 indult versenyen, összesen 900 díjat nyertek Magyarországon és világszerte. A legendás Imperiál 1989-ben Kerteskőn pusztult el.
 
 
 
Overdose
                                         

200px-overdose2.jpg

Név: Overdose
Szül.idő: 2005 ápr. 2
Neme: mén
Tulajdonos: Overdose Vagyonkezelő kft, Mikóczy Zoltán (50%), CIG Pannónia Életbiztosító kft (10%), OTP Bank nyrt (10%), MOL nyrt (10%), Euroinvest zrt (10%), Közgép zrt (10%)
Istálló: MIKO Racing and Trading
Tréner: Jozef Rosivel                 
Fajta: Angol telivér
 
 
Nevét a tulajdonos Lilla nevű lányának köszönheti, jelentése „túladagolás”. A névadás története a következő. Miután a tulajdonos a lovat hazavitte, a ló sokáig névtelenül élt, mert nem tudták, milyen nevet adjanak neki. A névválasztás a pedigré szabályai szerint úgy történik, hogy az anya nevének kezdőbetűje után kell a csikót is elnevezni. Ezért a ló nevének "O" betűvel kellett kezdődnie. Elsőként a Mikóczy Mónika által kitalált Obsession (Megszállottság) és a Ribárszky Sándor javasolta Orient Expressz voltak, de ezeket a neveket már korábban regisztrálták más lovak számára. Végül az Overdose túladagolás szó győzött, amire a ló rá is szolgált, hiszen túl van benne adagolva a tehetség. Mivel az Overdose nevet túl hosszúnak találták a lovászok, a Dózi becenevet adták neki. Tulajdonosa Mikóczy Zoltán szlovákiai magyar üzletember, aki a ló megvásárláskor még nem tudta, milyen kincset talált. Angliában, a híres newmarketi árverésen talált rá gazdája, aki a mérsékelt licitálás során egyedül tett komolyabb ajánlatot. 2009. május 10-én bejelentették, hogy Overdose nem indul a május 23-án esedékes Haydock Parki futamon, ugyanis Max Fournier, aki Overdose fájós, bal első lábát megpatkolta, a patkolás után egy tályog helyét is feltárta. A francia patkolókovács a tályogot eltávolította, azonban ennek érdekében oly mélyen kellett behatolnia a pata szarurétegébe, hogy a ló lesántult. Mivel ilyen esetben az ellentétes végtag veszi át a terhet, a túlterhelés miatt Overdose jobb első lábán patairha-gyulladás alakult ki. A betegség miatt Overdose indulása a 2009. június 16. és 20. között megrendezésre kerülő Royal Ascoton meghiúsult. A ló számára 30 centiméter vastag homokréteget alakítottak ki, hogy minél puhább talajon álljon, és a túlterhelés ne a patán jelentkezzen. Overdose gyulladáscsökkentő gyógyszereket kapott, és speciális diétával testtömege 50 kilóval csökkent. Dózi már két futamot kihagyott, de állapota javult és rövid sétákra elhagyhatja a boxát, amelyet testőrök vigyáztak. Állapota biztató, de végső döntés a következő verseny időpontjáról még ekkor sem volt. A ló 2009. november 6-án Alagra érkezett, rehabilitációja Magyarországon folytatódott, állapotában javulás állt be, de versenyezni csak a következő szezonban tud. 2010. július 18-án Pozsonyban, a Szlovák Derby napon, a „VI. Cena RZB Group – Ceny Mysa” elnevezésű 10 000 eurós összdíjazású, 1000 méteres betétfutamát Overdose, nyergében Gary Hind zsokéval, 1:00,77-dal nyerte, ami még mindig elég volt a győzelemhez, és így Overdose megőrizte veretlenségét. Overdose munkalovasa Budinszki Barbara, akinek első találkozásra nem volt szimpatikus a ló, azután annyira megszerette, hogy le is rajzolta. Ez a kép függ Overdose istállójának ajtaján.